Seniorenclub 17 oktober 2018

Op woensdag 17 oktober kwam Teun Willemink ons iets vertellen over de voormalige OAD (Overijsselse Autobusdiensten). Teun is medewerker van de oudheidkamer, hij beheert hier ook het OAD-museum.

Hij heeft 40 jaar bij de OAD gewerkt en kon hier enthousiast over vertellen.

Destijds begon Müller met een bodedienst met paard en wagen die goederen vervoerde tussen Holten en Deventer.

In 1921 begon Müller met een autobus die reed tussen Deventer, Holten en Rijssen. Zo waren er meer vervoerders die in Twente hun bestaan hadden.

Omdat er veel concurrentie was tussen de 24 autobusbedrijven in Oost Nederland richtten Hodes, Ter Haar en Müller in 1942 de OAD op.
Müller zette zijn werk voort als Müller Transport.

De OAD start met 13 bussen en chauffeurs, kantoor en garage komen op Smidsbelt  op de plaats van het huidige Kulturhus.

In 1950 wordt in Holten een nieuwe garage met hoofdkantoor gebouwd, in die tijd werden de groepsuitjes steeds belangrijker, evenals de verzorgde busreizen.

In 1970 kwam de eerste reisgids uit.

Het openbaar vervoer werd eind 2003 afgestoten en overgenomen door Syntus.

Intussen werd Joop ter Haar algemeen directeur van de OAD.

Hij beschikte over een uitgebreid netwerk en had goede ideeën waardoor er bijna ieder jaar iets nieuws op de markt kwam, wat veel reclame opleverde voor de OAD. zoals de fietsbus, rolstoelbus, slaapbus, jumbobus.

Ook in de sponsoring vond hij zijn weg, zoals bijvoorbeeld de spelersbussen van AJAX, PSV  en het Oranje-elftal. Ook bij elk schaatsevenement zag je de OAD-bussen, evenals naar de jaarlijkse kerstmarkten.

Helaas werd de OAD-groep in 2013 failliet verklaard, wat een gevoelig verlies betekende voor de werkgelegenheid in Holten.

Teun Willemink kon er gepassioneerd over vertellen.

Geplaatst in Seniorenclub