Seniorenclub 5 november

Op de bijeenkomst van de seniorenclub op woensdag 6 november waren de heren Baan en Ter Maat bij ons om wat te vertellen over de firma Ter Horst en co en wat de “Stoom”voor Rijssen heeft betekend.

De Stoom is begonnen in 1835 na de afscheiding van België met zijn textielsteden Brugge en Gent was er in Nederland behoefte aan textielfabrieken.

Er was in Tilburg en omstreken wel wat kleinschalige industrie maar er was meer nodig en hiervoor werd Twente bestemd.

Vanouds was Rijssen bekend van het turfsteken (zwarten)  steenbakken  (rooien(, en textielweverijen (witten).

Gerrit Hendrik Ter Horst was steenbakker en kreeg na  een aanbesteding de opdracht om de weg tussen Raalte en Almelo aan te leggen.

De winst die dit opleverde werd geïnvesteerd in de oprichting van een weverij samen met zijn compagnon van Heek uit Enschede.

Na een moeilijk begin keerde het tij dankzij een order voor levering van jutekoffiezakken aan de Nederlandse Handelsmaatschappij.

De machines werden uit Engeland  gehaald ,en  meisjes uit Schotland om de Rijssenaren het spinnen op deze machines te leren.

Ook de aanleg van de spoorlijn was belangrijk voor de aanvoer van ruwe jutebalen van wel 180 kg, en afvoer van grote rollen jute voor de industrie, deze werden o.a.   gebruikt voor de tapijtindustrie.

In de hoogtij dagen werkten er wel 1500 mensen bij de “Stoom”.

In de jaren 80 kreeg de textiel industrie het moeilijk en in 1982 ging Ter Horst op in de Nederlandse Jute Industrie groep, in 2003 werd de N>J>I. failliet verklaard.

Wat we nog aan Ter Horst te danken hebben is het Volkspark met ”Parkgebouw “, Zorgcentrum ”Wellehof” en de muziekvereniging Wilhelmina.

De heren konden heel boeiend in het plat Riessens vertellen , en de foto`s van Rijssen in vroegere tijd waren heel interessant.

Geplaatst in Seniorenclub