Seniorenmiddag 12 februari 2020

Op de seniorenmiddag op woensdag 12 februari was voormalig huisarts

Dick ten Hoopen uit het Drentse Zuidwolde onze gast.

Hij vertelde ons iets uit zijn praktijk.

In 1971 was hij in Utrecht afgestudeerd als huisarts dus zocht hij een huisartsenpraktijk ter overname, dat viel niet mee want er waren veel meer artsen die een praktijk zochten.

Het was toen nog zo dat een nieuwe arts de praktijk moest kopen en daarnaast nog het doktershuis en de apotheek.

Bij de sollicitatie werd gelijk gevraagd of hij wat gespaard had, dat had Dick niet of een klein beetje want hij kwam uit een gewoon gezin in Neede, zijn vader zat op kantoor en hij had gestudeerd met een studiebeurs.

Hij had in de lange vakanties wat verdiend als melkboer, maar erg rijk was hij hier niet van geworden.

Na veel sollicitaties en veel afwijzingen had hij na 1 jaar het geluk dat hij een praktijk met apotheek kon overnemen voor 180.000 gulden, het huis moest 125.000 gulden kosten.

Eerst moest er met de bank onderhandeld worden, gelukkig kwam er een lening tot stand waarvan hij ook nog wat overhield om zijn assistente te betalen en ook nog van te kunnen leven.

In het begin kwamen er een heleboel dingen op hem af zoals de administratie, ziekenhuis opnames regelen en andere dingen die hij als arts niet geleerd had, maar alles kun je leren.

In eerste instantie ging de samenwerking met de andere twee huisartsen wat formeel maar dat ging na een half jaar al veel beter.

In die tijd gingen daar de huisarts vrouwen op bezoek bij a.s. bruidsparen of ze a.u.b. bij hun dokter in praktijk wilden blijven.

Hij heeft tijdens zijn werk veel geleerd van de mensen in zijn praktijk en altijd met veel plezier gewerkt.

Hij kon er heel smakelijk en humoristisch  en ook af en toe ontroerend over vertellen.

Het was weer een boeiende middag

Geplaatst in Seniorenclub