Verslag Toneel 2

Toneelavond 16 februari bij de Wippert

Allemaal gezichtsbedrog

Een toneelavond bij café de Wippert: die combinatie had ik nog niet eerder meegemaakt. De Wippert kende ik van de zondagmiddag disco en de toneelavonden van de jaarfeesten van het CJV in gebouw Irene. Aan beide bewaar ik goede herinneringen, dus ik was benieuwd wat deze avond zou brengen.

Het is de laatste avond van de opvoeringen, de kaartjes zijn vrijwel uitverkocht, veel bekende gezichten en de koffie smaakt goed. Opeens gaat de schuifdeur open en komen Piet (Marius Steunenberg) en Henk (Han Bruijn) binnen lopen, volop in gesprek over een contactadvertentie. Buurman Henk probeert Piet, een vrijgezelle duivenmelker, die nog bij zijn moeder woont, “aan de vrouw te helpen”. Piet krijgt “goede” raad voor zijn eerste afspraakje met Viola (Lisette Stoevenbelt), een aantrekkelijke dame die blijkbaar wel wat ziet in Piet, want na de hilarische kennismaking, is ze in de volgende scene al bij hem en zijn moeder Henriëtte (Saskia Paalman) ingetrokken. Zij is niet op haar mondje gevallen en wind Piet om haar vinger, terwijl zijn oude, in zichzelf gekeerde, moeder af en toe uit de hoek komt met “passende” bijbel teksten. Er moeten wel een paar dingetjes veranderen in huis en ook het bezoek van Henk en zijn vrouw Annie (Myrthe Schutte) zet ze naar haar hand. Tot genoegen van Henk, die zijn beste beentje voor zet om bij haar in een goed blaadje te komen en tot ergernis van Annie.  De verwarring neemt toe als Roy (Henk Kolkman), een oude vriend van Viola, uit de gevangenis komt en haar op komt zoeken. Viola komt in een lastig parket, moeder blijft met bijbel teksten strooien en opeens komt er een rechercheur (Wim van Coeverden) over de vloer die onderzoek doet naar “verhuisdoosmoorden”. Intussen wordt het Piet te heet onder de voeten, hij vertrekt naar het klooster en ook buurman Henk neemt een ingrijpend besluit. Viola en haar “lieve” vriendje Roy werken intussen verder aan hun plannen. Viola probeert zich met flair uit alle netelige situaties te redden, met maar één doel:  Henriette bewegen om een handtekening te zetten onder de verkoopakte van haar huis. Dat lukt alsmaar niet, want dan is daar weer die rechercheur, die moeder meeneemt naar een slaapkamer voor “onderzoek”. En opeens komt Piet terug of is het Henk? Veel onverwachte wendingen, geheime contacten, gedaanteverwisselingen en ogenschijnlijk niemand die door heeft wat er gaande is. Totdat Piet en Henk elkaar en Viola weer ontmoeten en blijkt dat moeder Henriette toch niet zo in zichzelf gekeerd is, als ze deed voorkomen. Zij schakelde haar vroegere vriend, de vader van Piet, in om Viola en haar vriend Roy te ontmaskeren! Henk heeft alle moeite om Viola te versieren voor niets gedaan en tot overmaat van ramp blijkt dat Annie een relatie heeft met Piet! Kortom: iedereen doet zich anders voor, niets is wat het lijkt, allemaal gezichtsbedrog!

Ik heb genoten van een heerlijke ouderwetse toneelavond, met een vermakelijk, dwaas verhaal, goed gebracht en boeiend tot op het eind! Petje af voor de spelers en iedereen die hieraan heeft bijgedragen!  En na afloop als vanouds: nog even napraten bij de Wippert!

Dini Aalpol

Geplaatst in Toneel