verslag toneel 2018

Verkeerde hulp op de eerste hulp

Op vrijdag 23 februari heb ik de toneeluitvoering van de buurtvereniging bezocht.

Dit jaar speelde het stuk zich af bij het plaatselijke ziekenhuis. De directeur Van Wal (Wim van Coeverden) was vooral druk met golfen en sigaren roken, terwijl er best wat problemen waren in het ziekenhuis. Het was hartstikke vies in het ziekenhuis en de nieuwe schoonmaker was niet op komen dagen. De dokter Hogenbaum (Han Bruijn) kon niet wachten om met pensioen te gaan, maar moest eerst nog wachten op zijn vervanger. Vooral Rebecca Boom (Saskia Paalman) was erg benieuwd naar de nieuwe dokter. Of eigenlijk was ze vooral benieuwd naar zijn bankrekening. Ondertussen was er een vreemde, agressieve patiënt binnengebracht. Niemand kon wat met hem beginnen, ook de hoofdzuster Joke (Corrie Bark) en verpleegster Annie (Myrthe Schutte) niet. Gelukkig kwam de nieuwe ‘dokter’ snel. Joop Kleiduif (Marius Steunenberg) was door het uitzendbureau naar het ziekenhuis gestuurd om daar te gaan schoonmaken. Echter werd hij door een misverstand aangezien als de nieuwe dokter. Joop zag dit als een soort promotie en was hier maar wat blij mee! Hij ging meteen aan de slag. Onder andere patiënt Geel (Anton Klein Twennaar) en zijn ‘uitgangproblemen’ en Nella Duinoord (Lisette Stoevenbelt) en al haar kwaaltjes, hebben kennis mogen maken met de zeer creatieve behandelwijze van Joop. Het ging allemaal best aardig, vooral de zusters waren laaiend enthousiast over de nieuwe dokter. Totdat er een patiënt met een zere duim binnenkwam, Roel Buikstra (Jeroen Baltes). Deze patiënt bleek ook een inspecteur te zijn en nu hij er toch was, kon hij meteen de boel inspecteren. Foute boel. Omdat de schoonmaker nog steeds niet was gearriveerd, moest de directeur Van Wal maar schoon gaan maken, iedereen was immers druk. Rebecca had Joop ondertussen alweer laten vallen en flirtte nu met Van Wal. Al snel bleek dat er een heleboel mis was in het ziekenhuis en met elkaar is geprobeerd om toch door de inspectie te komen. Onder andere de kattenbak en de fiets moesten uit de OK, want dit kon echt niet volgens de inspecteur. Joop kon niet langer meer voor zich houden dat hij geen dokter was en dat het ziekenhuis zonder dokter waarschijnlijk zou moeten sluiten. Net op tijd kwam de aap uit de mouw, de vreemde patiënt bleek de échte dokter te zijn! Dokter Terpstra (Henk Kolkman) was niet helemaal behandeld volgens het boekje, maar kon dit gelukkig nog na vertellen. Met zijn hulp kon Joop Kleiduif zich door de onderzoeken heen bluffen en werd het ziekenhuis toch goed gekeurd door Roel Buikstra.

Mede door de hulp van souffleur Henk Pekkeriet en regisseur Herman Ulfman is er weer een fantastisch stuk op de planken gezet. Ook een speciaal bedankje voor de dames van de grime, dit zag er ook mooi en professioneel uit.

Het was weer een mooi en grappig stuk, met verrassende gebeurtenissen. Vooral de liftdeuren zullen ons nog lang bij blijven.

Janneke Paalman

Geplaatst in Toneel